Bonairiaanse sponzen
Tijdens een expeditie in een duikboot in de wateren van Bonaire hebben biologen van IMARES het afgelopen jaar ten minste vijftien nieuwe soorten voor de wetenschap ontdekt. Op dieptes van soms wel 300 meter vonden ze elf nieuwe sponzen, maar ook garnalen en bacteriën. Het is voor het eerst dat de Caribische onderwaternatuur zo goed is onderzocht. Zondag maakt bioloog Lisa Becking, deelnemer aan de duikbootexpeditie, bekend om welke soorten het gaat.
Sinds 2010 hebben Bonaire, Saba en St. Eustatius een Bijzondere Eilandelijke Status (BES) en daarmee is de interesse voor de natuur ook gegroeid.
Het doel van de Bonaire Deep Reef Expeditie is om een eerste inventarisatie te maken van de habitat en de biodiversiteit van het diepe rif. Het ministerie van Economische Zaken gaf IMARES de opdracht als onderdeel van het natuurbeleidsplan voor Caraïbisch Nederland. Met gebruik van camera’s en het verzamelen van vissen, sponzen en schelpen hebben de onderzoekers de eerste stap gezet om de Bonariaanse onderwater biodiversiteit te documenteren.
Samen met de taxonomen van Naturalis Biodiversity Center zijn de soorten nu op naam gebracht.
De duikboot is zeer bijzonder in zijn soort en kan extreem diep duiken. De Curasub is van het Substation Curacao.
Recente reacties